Om Ås internasjonale kvinnegruppe
«Ås internasjonale kvinnegruppe binder kvinner sammen gjennom deltakelse, dialog og samhandling i felles nettverk»
Målsettingen for Ås internasjonale kvinnegruppes (ÅIK) arbeid er å jobbe for bedre inkludering av nybosatte og personer med minoritetsbakgrunn, spesielt kvinner, i lokalsamfunnet. Vårt mål er å øke forståelse av/om og samhandling med nordmenn og innbyggere med minoritetsbakgrunn på tvers av kulturelle, religiøse og etniske forskjeller. Vi ønsker å supplere det kommunale arbeide med integrering av nyankomne og nybosatte innvandrere. Samtidig håper vi på å vinkle våre aktiviteter slik at vi kan verve flere ungdommer til våre rekker.
ÅIK har/har hatt fra 50 til 173 medlemmer fra 45 land:
Afrika: Etiopia, Ghana, Gambia, Uganda, Zambia, Nigeria, Somalia, Tanzania, Mauritius, Mosambik.
Asia: Filippinene, Iran, Irak, Tadsjikistan, Kazakstan, Afghanistan, Thailand, Nepal, Pakistan, India, Sri Lanka, Syria, Japan, Bangladesh, Kina, Vietnam.
Amerika : Chile, Peru, USA, Brasil, Nicaragua.
Europa: Nederland, Polen, Bosnia. Kroatia, Kosovo, Danmark, Tyrkia, Hellas, Belgia, Stor Britania, Russland, Ukraina, Albania , Finland, Sverige, Tyskland, Norge.
Kvinnegruppen ønsker å beholde og videreutvikle det gode samarbeidet med Ås kommunens diverse etater og andre frivillige lag og foreninger i kommunen.
ÅIK er en medlemsorganisasjon. Les om hvordan du blir medlem HER
Hilsen Styret
ÅIK ble stiftet i sept. 1986 så vi feiret 30års jubileum i 2016

Se her for artikel i Ås avis om ÅIKs 30års jubileum
Les mer om ÅIKs historie:
Ås internasjonale kvinnegruppe (ÅIK) ble startet som en studiering tilsluttet Ås husmorlag med tema kulturutveksling høsten 1986.
May Persson, Yrsa Berner, Gro Sjøtveit og Reidun Stenberg var initiativtagere, og May var leder for gruppen i 10 år. Aase Jørgensen var ansvarlig for regnskapet i de første årene.
Likestillingsprinsipp var viktig helt fra starten av, men bidrag til hjelp til selvhjelp der både de norske deltakere som flyktninger eller/og nybosatte hadde like mye å bidra med. I 1986 var de største gruppene fra Vietnam, Iran og Chile. Fra første stund ble det etablert veldig godt samarbeid med flyktningesekretær, Gladys Wegge.
Første aktiviteter var matkurs, med skolekjøkkenlærer Sigrid Goffeng og man laget mat vekselvis, fra andre land og fra Norge. Internasjonale folkedans startet av Aleka Theopilakis i 1987 (25 år), og svømmeopplæring for særlig innvandrerkvinner startet av Karen Refsgaard har holdt i rundt 20 år nå.
Kvinnegruppen har hatt nært samarbeid med Kulturetaten og flyktningkonsulenten i Ås kommune gjennom alle disse 25 årene.
Formålet med gruppen ble uttrykt som følger i Vedtektene:
Formålet er å fremme integrering og inkludering av kvinner fra andre land i det lokale samfunnet, sosialt og kulturelt, der kulturutveksling mellom nye nordmenn og etnisk norske er viktigst. Det er fokusert på:
- å skape møteplasser for å øke muligheter for alle til å bidra i det sosiale, kulturelle og samfunnsmessig liv på tvers av opprinnelse, religioner, generasjoner,
- å være døråpner for å tilrettelegge for like muligheter for alle
- likestilling – at alle medlemmer besitter kunnskap og ressurser som vi kan alle dra nytte av ved å utveksle erfaringer og lære gjensidig om hverandre
- å hjelpe i oppbyggingen av det lokale nettverk.
ÅIK søker om finansielt støtte fra Akershus fylkeskommune, og senere år om «integrerings-midler» fra Ås kommune.
Ås internasjonale kvinnegruppe
2017 vedtekter for ÅIK